T 0299 763 444 E info@rmassurantien.nl

Rookmelders verplicht in 2022

Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in elke woning; op iedere etage en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Ook als je in een huurhuis woont. Deze verplichting is vastgelegd in het Bouwbesluit van onze overheid. Nieuwbouw heeft de verplichting al sinds 2003.

Wat betekent dit voor mij?

Heb je op iedere etage al werkende rookmelders hangen? Dan heeft deze wetswijziging geen gevolgen voor jou. Heb je nog géén rookmelders, dan adviseren wij om deze snel aan te schaffen. Alle regels op een rij:

  • Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in elke koop- en huurwoning, zowel bestaand als nieuwbouw;
  • Op iedere etage moet een goed werkende rookmelder hangen;
  • Ook in besloten ruimtes waar vluchtroutes doorheen lopen is een rookmelder verplicht. Als bijvoorbeeld jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een etage erboven, moet je hier een rookmelder ophangen;
  • Op een zolder die je niet als verblijfsruimte gebruikt, hoef je geen rookmelder te plaatsen;
  • In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen hoef je rookmelders in een bestaande woning niet aan elkaar te koppelen. Maar voor extra veiligheid is dit wel aan te raden;
  • In bestaande woningen is het voldoende om rookmelders met batterijen op te hangen; ze hoeven niet op het 230V/elektriciteitsnet aangesloten te zijn. Dit is wel verplicht voor nieuwbouwwoningen.

Waar moet ik op letten als ik rookmelders ga kopen?

Het is belangrijk dat alle rookmelders in je woning een CE-keurmerk hebben en voldoen aan de NEN-14604. Goedkope rookmelders met een onbekend merk zijn vaak onbetrouwbaar. Op de website van Brandweer Nederland, www.brandweer.nl, lees je meer informatie over diverse soorten rookmelders én hoe je ze het beste kunt ophangen.

Ben je bij Nh1816 verzekerd? Dan kun jij t/m 30 juni 2022 profiteren van 30% korting op rookmelders en andere brandpreventiemiddelen in onze Nh1816 Preventiewinkel! Bekijk het ledenvoordeel op Brandpreventiewinkel | 30% korting voor leden Nh1816

Houd er rekening mee, dat in verzekeringspolissen zoals de opstalverzekering (brandverzekering) clausules staan over ‘nalatigheid’ en ‘deugdelijk onderhoud’. Het valt te beargumenteren dat het hebben van goed werkende rookmelders onder je verplichting als woningeigenaar valt, en dat je zonder rookmelders dus nalatig bent. Op dat moment kan de verzekeraar zich erop beroepen dat je niet aan je wettelijke verplichtingen voldoet, en dus niet/verminderd in aanmerking komt voor schadevergoeding bij brandschade of rookschade.


« Terug naar nieuwsoverzicht