T 0299 763 444 E info@rmassurantien.nl

Private lease beknot hypotheek aanzienlijk

Private lease klinkt heel mooi.
Voor een vast bedrag per maand, meestal een paar honderd euro, rijd je in een nieuwe auto. Je wegenbelasting, onderhoudskosten, verzekering en afschrijving worden via het leasecontract betaald. Je hoeft alleen nog maar zelf de brandstof te betalen.
Maar veel mensen weten niet dat je met private lease minder hypotheek kunt krijgen.

In 2022 zijn de regels nog strenger geworden. Bij het verstrekken van hypotheken kijken banken onder meer naar je leencapaciteit. Daarbij houden ze rekening met alle vaste, financiële verplichtingen en schulden.

Een private leasecontract staat bij het Bureau Krediet Registratie geregistreerd. Zo wordt voorkomen dat consumenten zich te diep in de schulden steken. Immers, zo’n private leaseauto is een financiële verplichting waar je jarenlang elke maand aan moet voldoen. Maar daardoor kun je flink minder geld lenen voor je hypotheek. Sterker nog, het kan zelfs het verschil uitmaken tussen wel of niet kunnen kopen. Een contract voor private lease voortijdig afkopen, waardoor je meer hypotheek kunt krijgen, kost je zo duizend euro of een veelvoud daarvan.

Op dit moment wordt bij een financiële verplichting rekening gehouden met 65 % van de werkelijke maandlast.

Vanaf 1-4-2022 wordt niet 65 % van de werkelijke maandlasten voor private lease bij het BKR geregistreerd, maar 100%!

Geldverstrekkers vergelijken het bij het BKR geregistreerde maandbedrag en de berekening waarbij
2 % van de totale leaselasten wordt meegenomen. Het hoogste bedrag van deze twee wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek.

Een voorbeeld:
Stel Nick en Patrick verdienen samen € 70.000, –. Het stel wil een hypotheek afsluiten met een rente van 1,40%. Ze overwegen een auto te leasen voor vier jaar. De maandelijkse kosten voor een middenklasse auto bedragen € 400,–. In onderstaand tabel zie je hoe hoeveel ze maximaal kunnen lenen.

rekenvoorbeeld

Heb je een hypotheek nodig voor de koop van een huis of voor een verbouwing, denk dan goed na over de gevolgen van een private leaseauto. Weet waar je aan begint voor je je handtekening onder een contract zet.

Zie ook https://www.consumentenbond.nl/private-lease/bkr


« Terug naar nieuwsoverzicht