T 0299 763 444 E info@rmassurantien.nl

Hoe veilig is de fietsaccu?

Nu het mooie weer zich weer laat zien gaan we er weer volop op uit met de e-bike.

Heerlijk! Maar als er slecht met de accu’s van deze fietsen wordt omgegaan kan dit ook een potentieel gevaar opleveren. Het opladen van de accu van een e-bike is op zich niet gevaarlijk. Maar als de fiets en daardoor ook de accu is gevallen kan het zijn dat er scheurtjes in de accu zitten, waardoor de accu kan gaan lekken en er brand ontstaat. Het is vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat de accu altijd in goede conditie is. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om de accu ’s nachts op te laden.

Als een accu gaat smeulen als je in bed ligt, dan merk je dat niet. Mensen met een elektrische fiets kunnen een oplaadkoffer aanschaffen waarin zij de accu kunnen doen.
Dan sluit je de accu af en mocht de accu toch gaan branden, dan beperk je de brand tot in je koffer.

Nog meer tips voor het onderhouden van de fietsaccu:

  • Rijd je accu nooit volledig leeg. Als je de accu continu leegrijdt, dan heb je de kans dat de accu niet meer aangaat. Houd de accu tussen de 60 tot 80 procent opgeladen.
  • Tegenwoordig hebben veel accu’s een beveiliging dat de accu niet doorlaadt. Voor de accu’s die dat niet hebben, kun je het beste af en toe kort bijladen en niet maximaal.
  • Laad de accu op kamertemperatuur op. Laad de accu niet in de kou of in de zon op. Dat is niet goed voor de levensduur van de accu.
  • Let op bij dat de accu niet voorzien is van slechte kwaliteit batterijen uit China. Die kunnen in de brand vliegen, of er ontstaat kortsluiting.
  • Bij een tweedehands of gereviseerde accu dient er extra op worden gelet hoe deze gesoldeerd wordt.

« Terug naar nieuwsoverzicht