T 0299 763 444 E info@rmassurantien.nl

Heeft mijn werknemer schulden?

Wist jij dat 1 op de 5 werknemers betalingsproblemen heeft? En dat het aantal werknemers met geldzorgen nog groter is? Of dat het werkgevers gemiddeld 7 dagen ziekteverzuim kost? De meeste werkgevers weten niet op tijd wat er speelt. Werknemers vragen dan bijvoorbeeld om een voorschot op het loon of het gaat al om loonbeslag.

Als werkgever kun je denken dat dit vooral een probleem is van de werknemer zelf. Maar schulden hebben grote gevolgen. Naast financiële problemen geeft het ook veel stress. Dit zorgt voor grote onzekerheid en kan zelfs psychische problemen geven. Ook als werkgever kun je hier flinke geldzorgen van krijgen.

 

De geldzorgen voor jou als werkgever

Werkgevers die met loonbeslag te maken krijgen, besteden gemiddeld drie uur aan de afhandeling hiervan. Andere gevolgen zijn slecht functioneren en verminderde productiviteit van de werknemer. Daarnaast gaat het gemiddeld om 7 dagen ziekteverzuim door geldzorgen. Deze gevolgen samen kosten de werkgever (NIBUD, 2017) zo’n € 13.000 per werknemer. Als werkgever doe je er daarom goed aan om preventief bezig te zijn en niet te wachten op loonbeslag

Als goede werkgever wil je er vooral zijn voor je werknemers. Ook op minder goede momenten.

Laat er geen misverstand over bestaan: Het is en blijft aan de werknemer zelf om in actie te komen. Maar als werkgever kun je hulp bieden. Hoe doe je dit zonder inbreuk te maken op de privacy van de werknemer? En hoe zorg je als werkgever dat dit onderwerp uit de taboesfeer komt?

 

Als werkgever kan je veel erger voorkomen door te verwezen naar hulpverleners. Je start door vast te leggen waar werknemers met schulden terecht kunnen in de organisatie. Het helpt werknemers als zij duidelijk weten waar ze terecht kunnen. Als je zorgt voor heldere communicatie, ontstaat er een werkomgeving waarin je werknemer om hulp durft te vragen. Je draagt bij aan een veilige en vertrouwde omgeving. Voor de werknemer is het zo makkelijker om hulp te vragen.

Een werknemer kan voor schuldhulpverlening terecht in de gemeente waar deze woont. Voor werkgevers is dat lastig te regelen, omdat werkgevers natuurlijk te maken hebben met diverse gemeentes waar werknemers wonen. Maar als werkgever kan je veel meer betekenen. Zo kun je werknemers verwezen naar Geldfit.nl. Geldfit helpt om financieel fit te worden of te blijven, en biedt hulp bij geldzorgen.

Door hulp aan te bieden als werkgever kan je werknemer zelf de eerste stap zetten. De situatie rond corona en het vele thuiswerken maakt dit nog belangrijker. Eerder al waren er diverse beroepen waarbij de werkgever minder zicht had op de werknemers. Denk aan mensen zonder vaste werkplek, zoals een chauffeur of bouwvakker. Met corona is het zicht op vele andere werknemers ook minder geworden door het werken op afstand. Het belang van heldere communicatie en duidelijkheid waar iemand terecht kan voor hulp is daarmee nog groter.


« Terug naar nieuwsoverzicht