T 0299 763 444 E info@rmassurantien.nl

Elektrische Step & Fatbike

We zien ze met regelmaat langskomen, lekker “cruisen” op de elektrische step. Maar wat nu als je hiermee tegen een auto aanrijdt, of nog erger, tegen een fietser met letsel als gevolg.

Licht Elektrische Voertuigen, ook wel kort LEV’s genoemd zijn enorm in opkomst. We zien ze steeds meer. Bijvoorbeeld:

  • Elektrische step
  • Segway
  • BSO Bus

In Nederland mogen alleen LEV’s op de openbare weg rijden die door de minister van Infrastructuur en Waterstaat zijn aangewezen als ‘bijzondere bromfiets’. Op dit moment heeft de minister 16 voertuigen aangewezen. De voertuigen die (nog) geen goedkeuring voor toelating tot de openbare weg hebben (zoals de meeste elektrische steps) zijn in Nederland niet toegestaan op de openbare weg. Dit in tegenstelling tot veel andere Europese landen, waar deze voertuigen wel op de openbare weg mogen rijden.

Voertuig of speelgoed

De afgelopen jaren is er een keur aan stepjes, onewheelers en elektrische skateboards op de markt gekomen. Deze producten worden vaak onterecht als speelgoed gezien. Om als speelgoed te kunnen worden gezien, mag het voertuig niet harder dan 6 km/h gaan. Kan het voertuig dit wel? Dan mag het niet op de openbare weg worden gebruikt als ze niet zijn goedgekeurd. Aan een goedgekeurd voertuig worden naast technische eisen ook eisen aan de fabrikant en gebruiker gesteld. Zo moet een gebruiker bijvoorbeeld ouder dan 16 jaar zijn.

Verzekerd?

De elektrische step valt bij de verzekeraars niet onder de Aansprakelijkheidsverzekering Particulier (AVP) en een aparte verzekering is er nog niet. Dus weet waar je aan begint als je op de step stapt.

Fatbike

Een ander fenomeen op de weg is de fatbike. In principe is dit een “gewone” elektrische fiets en kan je deze ook, indien hij niet harder gaat dan 25 km/u en het vermogen onder de 250 Watt blijft, op dezelfde manier verzekeren. Echter wordt de fatbike opgevoerd, of een gashandel aangebracht, dan is het geen fiets meer maar een brommer. Op dat moment zijn een kentekenplaat, een WA-verzekering, een rijbewijs en ook een helm verplicht!!


« Terug naar nieuwsoverzicht