T 0299 763 444 E info@rmassurantien.nl

3e pijler: Individueel pensioen, het “pensioen” van de zelfstandig ondernemer

Veel ondernemers en zzp’ers openen zelf een individuele pensioenrekening: een lijfrente.

Maar ook werknemers die niet via hun werkgever pensioen opbouwen, maken gebruik van deze 3e pijler. Of werkgevers die een moderne pensioenoplossing willen aanbieden.

De overheid is blij als je een bedrag opzij zet voor je pensioen. Daarom mag je dat bedrag aftrekken van de Inkomstenbelasting. Maar er zijn spelregels; jouw geld staat vast tot aan je pensioen en zit er een maximum aan dat bedrag. Dat noemen we jaarruimte. Als je met pensioen gaat, betaal je alsnog belasting, maar in de regel minder omdat je geen AOW-premie meer betaalt.

Wij kunnen helpen om jouw jaarruimte te berekenen.

Je aftrekbare lijfrentepremie!

Je jaarruimte geeft het maximale bedrag aan dat je dit jaar mag inleggen op een lijfrenteproduct. Stort je meer en past dit niet binnen je reserveringsruimte, dan is de inleg niet aftrekbaar.

  • De jaarruimte is verhoogd naar 30% van het inkomen waarmee je spaart voor jouw pensioen. Dat was 13,3%.
  • Je kunt tot 10 jaar terug gebruikmaken van de niet-benutte jaarruimte voor aftrek van lijfrentepremies. Dat was 7 jaar.
  • Je mag gebruikmaken van de jaarruimte tot 5 jaar nadat je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt.  Dat was het kalenderjaar waarin je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.

Meer weten? Bel ons op 0299- 763 444


« Terug naar nieuwsoverzicht